Invoice Brokers Logo
Verlaag je airconditioningrekening

Hoe je deze zomer geld kunt besparen op je airconditioning: 5 tips om je pand koel te houden zonder je budget te verpesten

Bekijk deze 5 praktische tips om je ruimtes koel te houden zonder je toevlucht te nemen tot dure airconditioningsystemen. Verbeter jouw werkomgeving en houd tegelijkertijd de kosten onder controle.
Het spreekt voor zich dat koele, comfortabele werkruimtes essentieel zijn voor een aangename en productieve werkomgeving. Continu gebruik van airconditioning kan echter kostelijk zijn.
Gelukkig zijn er een aantal trucjes die je kunt gebruiken om je ruimtes koel te houden zonder een fortuin uit te geven aan airconditioning.
Vijf praktische en kosteneffectieve tips om je pand op een comfortabele temperatuur te houden tijdens de warmste periodes van het jaar, terwijl je binnen je budget blijft.
 • Tip 1: Maximaliseer natuurlijke ventilatie
 • Tip 2: Blokkeer de zonnestralen met jaloezieën en gordijnen
 • Tip 3: Kies reflecterende vloerbedekking en kleuren
 • Tip 4: Gebruik plafondventilatoren
 • Tip 5: Optimaliseer verlichting en elektrische apparaten

Tip 1: Maximaliseer natuurlijke ventilatie

Effectieve natuurlijke ventilatie is essentieel om het comfort van je ruimtes te garanderen en tegelijkertijd je afhankelijkheid van dure airconditioning te verminderen.
 1. Gebruik ramen en deuren verstandig.
  Open ramen en deuren strategisch om tocht te creëren. Plaats open ramen aan weerszijden van de ruimte voor een betere luchtcirculatie.
 2. Installeer ventilatoren.
  Gebruik ventilatoren om de lucht in je kamers sneller te laten bewegen. Goed geplaatste plafondventilatoren of draagbare ventilatoren kunnen frisse lucht verspreiden en het gevoel van verstikking wegnemen.
 3. Kies voor raamventilatoren.
  Raamventilatoren kunnen worden geïnstalleerd om warme lucht naar buiten te verdrijven en frisse lucht binnen te laten. Plaats ze strategisch om een verfrissende luchtstroom te creëren.
 4. Gebruik de luchtkanalen.
  Zorg ervoor dat de luchtkanalen in je kamer schoon en vrij zijn. Maak ze regelmatig schoon om de luchtcirculatie te verbeteren.
 5. Creëer tocht.

Tip 2: Blokkeer de zonnestralen met jaloezieën en gordijnen

De zonnestralen dragen in belangrijke mate bij aan het verhogen van de temperatuur in je ruimte.
 1. Begrijp hoe zonnestralen je ruimte beïnvloeden.
  Zonnestralen dringen door ramen en verhogen de temperatuur in kamers. Dit kan de omgeving onaangenaam maken en het gebruik van te veel airconditioning noodzakelijk maken.
 2. Gebruik ondoorzichtige jaloezieën of gordijnen.  Kies voor bedekkende gordijnen of jaloezieën van thermische coating of ondoorzichtige stoffen. Ze houden de zonnestralen effectief tegen en verminderen de warmte die je ruimte binnenkomt.
 3. Kies dikke gordijnen.
  Dikke gordijnen van isolerende stof houden de zonnestralen effectief tegen en verminderen de warmte in je werkruimte. Kies voor lichte kleuren om te voorkomen dat je extra warmte absorbeert.
 4. Installeer zonwerende folies.
  Dit is raambekleding die rechtstreeks op het glas wordt aangebracht. Ze filteren UV-stralen en verminderen de warmte zonder het zicht te belemmeren.

Tip 3: Kies voor reflecterende vloerbedekkingen en kleuren

De kleur en het type vloerbedekking die je kiest kan een aanzienlijk effect hebben op de temperatuur van je ruimte. Let op de thermische eigenschappen van wandbekledingsmaterialen en kies materialen die koelte bevorderen voor een comfortabelere en zuinigere werkomgeving.

 1. Belang van reflecterende vloerbedekkingen:
  Reflecterende vloerbedekkingen, zoals keramische tegels, gepolijst beton of vinyl, reflecteren de zonnewarmte in plaats van ze te absorberen. Dit helpt bij het handhaven van een koelere temperatuur in je gebouwen.
 2. Gebruik lichtgekleurde materialen: Ze reflecteren zonlicht in plaats van het te absorberen. Kies voor wit, beige of lichtgrijs.
 3. Vermijd warmte-isolerende materialen: Sommige vloerbedekkingen, zoals dikke tapijten of geweven vezelvloerbedekkingen, kunnen warmte vasthouden, waardoor jouw ruimtes warmer worden.
 4. Kies voor natuurlijk isolerende vloerbedekkingen: Sommige materialen, zoals kurk of bamboe, hebben natuurlijke isolerende eigenschappen waardoor ze beter bestand zijn tegen warmte.
 5. Gebruik een licht tapijt: Als je comfort wilt toevoegen met tapijt, kies dan voor lichte, luchtige tapijten. Deze houden doorgaans minder warmte vast dan dikke, zware tapijten.

Tip 4: Gebruik plafondventilatoren

Plafondventilatoren zijn een waardevolle bondgenoot bij het koel en zuinig houden van jouw pand.
 1. Voordelen van plafondventilatoren.
  Plafondventilatoren creëren een luchtstroom in de kamer, wat een gevoel van frisheid geeft. Ze verbeteren de verdeling van de geconditioneerde lucht, waardoor er minder behoefte is aan overmatig gebruik van airconditioning.
 2. Installatie en efficiënt gebruik.
  Kies een geschikte locatie voor je plafondventilator. Plaats hem in het midden van de kamer voor een betere luchtverdeling. Zorg ervoor dat hij op de juiste hoogte wordt geïnstalleerd en gebruik de juiste snelheidsinstellingen voor een optimale luchtcirculatie.
 3. Kies plafondventilatoren met milieuvriendelijke motoren.
  Ze verbruiken minder elektriciteit terwijl ze efficiënte prestaties leveren.
 4. Gebruik ventilatoren in combinatie met airconditioning: plafondventilatoren kunnen worden gebruikt in combinatie met airconditioning. Als de airconditioning aanstaat, helpen plafondventilatoren de koelte gelijkmatig door de ruimte te verspreiden door koele lucht te laten circuleren.
 5. Onderhoud plafondventilatoren regelmatig. Verwijder opgehoopt stof door de bladen van de plafondventilator regelmatig proper te maken. Dit zorgt voor betere prestaties en een schonere luchtcirculatie.

Tip 5: Optimaliseer verlichting en elektrische apparaten

Verlichting en elektrische apparaten kunnen bijdragen aan de warmteontwikkeling in je pand.
 1. Verminder de warmte die wordt geproduceerd door verlichting.
  Conventionele gloeilampen produceren veel warmte. Vervang ze door LED-lampen, die minder energie verbruiken en minder warmte produceren.
 2. Gebruik energiezuinige apparatuur.
  Kies elektrische producten zoals computers, printers en koelkasten die gecertificeerd zijn als energiezuinig.
 3. Schakel ongebruikte apparaten uit.
  Schakel elektronische apparaten volledig uit als ze niet in gebruik zijn. Zelfs in stand-by blijven ze warmte produceren. Gebruik stekkerdozen met schakelaars om het makkelijker te maken om meerdere apparaten tegelijk uit te schakelen.
 4. Maak efficiënt gebruik van verlichting.
  Maak overdag optimaal gebruik van natuurlijk licht. Schakel kunstlicht uit in ongebruikte ruimtes. Gebruik bewegingsmelders in gemeenschappelijke ruimtes om onnodig gebruik van verlichting te verminderen.
 5. Verminder het gebruik van warmteproducerende apparaten.
  Vermijd op het heetst van de dag het gebruik van apparaten die veel warmte produceren, zoals ovens, wasdrogers en koelkasten.

Dus …

Breng deze snelle en eenvoudige tips nu in de praktijk om te genieten van een aangenamere werkomgeving en tegelijkertijd aanzienlijk te besparen op je airconditioningrekeningen deze zomer. Jouw comfort en jouw portemonnee zullen je dankbaar zijn!

Bij InvoiceBrokers zijn we er om je te helpen je energierekening te verlagen. We begrijpen hoe belangrijk het is om ruimtes betaalbaar te houden. Aarzel dus niet om contact met ons op te nemen als je meer advies of oplossingen op maat nodig hebt om je energiekosten te verlagen.